Πανεύκολη συνταγή Τιραμισού!

Υλικά:
2 κουτιά σαβαγιάρ
500 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. τυρί κρέμα
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
5 φλιτζάνια καφέ εσπρέσσο (ιδανική ποικιλία η Perla)
1 γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές κακάο σκόνη
1 κουταλιά εσπρέσσο σε σκόνη

Οδηγίες:

Παίρνουμε ένα πυρέξ τετράγωνο ή μια φόρμα στρογγυλή με δαχτυλίδι που ξεκουμπώνει. Φτιάχνουμε πέντε φλιτζάνια εσπρέσσο, ρίχνουμε γάλα και ανακατεύουμε. Βουτάμε τα μπισκότα στον καφέ και στρώνουμε την πρώτη στρώση.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, τη βανίλια και την άχνη στο μίξερ, μέχρι να δέσει η κρέμα. Στρώνουμε μια δόση πάνω από τα μπισκότα. Επαναλαμβάνουμε με μπισκότα, κρέμα, μπισκότα. Τελειώνουμε μ’ ένα λεπτό στρώμα κρέμας.

Ανακατεύουμε το κακάο με τον εσπρέσσο και ρίχνουμε στο σκεύος αχνιστά πάνω στη κρέμα, όπως στους κουραμπιέδες την άχνη. Παγώνουμε για τέσσερις ώρες τουλάχιστον. Σερβίρετέ το με ένα εσπρεσσάκι!

Ορολογία του καφέ ESPRESSO.

Η ορολογία του καφέ ESPRESSO ;

Espresso: Το όνομα του espresso είναι ιταλικό.  Επινοήθηκε για να συμβολίζει την ουσία της παρασκευής του καφέ με τον μοναδικό Ιταλικό τρόπο. 

Κρέμα στον καφέ: Είναι η συμπυκνωμένη ουσία στην κορυφή του φλυτζνιού. Συμμετέχει με την παρουσία της, στην εμφάνιση του εσπρέσσο. Όσο περισσότερη η πίεση που παράγει η μηχανή, τόσο καλύτερη η κρέμα. Ποικιλιακά, ο Robusta κάνει καλύτερη κρέμα από τον Arabica.

Bean (κόκκοι): Ο καφές σε κόκκους (καβουρδισμένος ή όχι).

Blend: Είναι το μίγμα από καφέδες σε κόκκους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του καφέ. Είναι αυτό που λέμε "χαρμάνι".

Roaster: Η μέθοδος καβουρδίσματος του καφέ, όταν είναι ακόμη σε κόκκους. Διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Ιταλία, προτιμούν το αργό και μέσης θερμοκρασίας ψήσιμο.

Μηχανή espresso: Η μηχανή που θα προετοιμάσει τον εσπρέσσο μας. Διαθέτει από 9 bar πίεση και άνω. Με λιγότερα bar, (4 συνήθως) παρασκευάζει μόκα.

Machiato: Είναι ένας espresso, που προστέθηκε λίγο χτυπημένο γάλα.

Lungo: Ένας espresso, σε φλυτάνι "γεμάτο". 

Con Pana: Όπως και ο macchiato αλλά με πλούσια κρέμα γάλακτος αντί αφρόγαλου.

Ristreto: Ένας δυνατός εσπρέσο 25ml.

Αφρόγαλα: Το "ζεσταμένο" γάλα σε μορφή αφρού, που μπαίνει πάνω από τον espress και τον μετατρέπει σε cappuccino.