Ποιά μηχανή εσπρέσσο να επιλέξω;

Ξεκινώντας την αναζήτηση για την μηχανή παρασκευής espresso που σας ταιριάζει, καλό θα είναι να αναζητήσετε εσείς, το τι είδους καταναλωτής εσπρέσσο είστε. Περιστασιακός ή τακτικός; Σας ενδιαφέρουν οι γευστικές δοκιμές ή έχετε σταθερές προτιμήσεις;

Υπάρχουν εξαιρετικές μηχανές, από κάθε τρόπο λειτουργείας. Εσείς όμως θα πρέπει να καταλήξετε στα χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρουν.

Βασικά χαρακτηριστικά των μηχανών εσπρέσσο, είναι η πίεση που δημιουργεί στο κλείστρο που τοποθετείται ο καφές. Αυτή η πίεση, παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα περάσει το νερό μέσα από τον καφέ, για να αρωματιστεί, χωρίς να «καεί». Οι περισσότερες μηχανές πλέον είναι πάνω από 15 bar, πίεση που είναι υπεραρκετή. Οι μηχανές Geotrilly, έχουν 15 bar. Τα μοντέλλα της Nespresso έχουν 19 bar.

Επόμενο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να εξετάσετε, είναι αν έχουν μηχανισμό παραγωγής ατμού, ώστε να κάνετε αφρόγαλα, για καπουτσίνο. Μία μικρή συμβουλή, για τέλειο καπουτσίνο, είναι να χρησιμοποιείτε γάλα μέσης ή μακράς διαρκείας, για τέλειο αφρόγαλα. Σας θυμίζουμε, ότι από μία εσπρεσσομηχανή, πρώτα να κάνουμε τον εσπρέσσο μας και εν συνεχεία το αφρόγαλα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι να έχει η εσπρεσσομηχανή σας, τρόπο θέρμασνης των φλυτζανιών. Είναι σημαντικό, το φλυτζάνι πριν πέσει ο καφές να είναι ζεστό. Αναγεικνύει καλύτερα το άρωμα του εσπρέσσο σας. Ένα τρικ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι πριν τη διαδικασία του καφέ, να ρίξετε λίγο ζεστό νερό στο φλυτζάνι σας. Ακόμη καλύτερα, το ζεστό νερό να πέσει από την μηχανή σας, ώστε να προθερμανθεί όχι μόνο το μπόιλερ της μηχανής, αλλά και οι εσωτερικές της σωληνώσεις και τοιχώματα.

Πολλές εσπρεσσομηχανές, ρίχνουν το νερό στο γκρούπ του καφέ σε δύο δόσεις. Αυτό δημιουργεί το φαινόμενο του «βάθους» στον εσπρέσσο σας. Τις προτείνουμε.

Αλλά η τελική επιλογή ανήκει σε σας!!